Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Takarékoskodjunk

2011.05.22

Takarékoskodjunk a vízzel!

 

Az édesvíz ritka kincs: a Föld vízkészletének mindössze 3%-át teszi ki. Ráadásul ennek is több, mint kétharmada hó, vagy jég alakjában van jelen a sarkvidékeket övező jéghegyekben, illetve a gleccserekben. Ha minden tényezőt számításba veszünk, kiderül: az emberiség számára bolygónk teljes vízkészletének csupán mintegy 0,6%-a elérhető.

A Föld lakói által elhasznált víz 65%-a mezőgazdasági öntözésre megy el, 25%-a pedig a háztartásokban. Gondoljunk bele, egy tízperces zuhanyzás során akár 120 liter vizet is elfolyathatunk! Egy négytagú városi család átlagosan naponta csaknem 600 liter szennyvizet enged le a lefolyón. Hazánkban a lakossági és kommunális vízfogyasztás évi 400 millió m3 körül van. A víz ma már sehol nem olcsó. Fizetünk érte, és - természetesen – még a (vízfogyasztáshoz kapcsolódóan) a „megtermelt” szennyvízért is, hiszen azt kezelni kell. Ma Budapesten 1 m3 víz, csatornahasználattal együtt 551,23 Ft-ba kerül.

 

Tehát a tiszta vízzel való takarékosság érdeke a társadalomnak, mert kevés van belőle, de érdeke az egyénnek is, hogy kevesebbet kelljen fizetnie.

 

A vízzel való takarékosságnak számos módja van. Az egyik legjobb lehetőség, ha a „folyóvíz” – kézmosás, zuhanyozás, poháröblítés stb. – használat esetén csökkentjük a kifolyó víz mennyiségét. Ezt oldotta meg az AIRFORCE WS technológia, amely akár felére csökkenti az időegység alatt a csapból kifolyó víz mennyiségét, miközben a komfortérzés – kézmosáskor, zuhanyozáskor, leöblítéskor – változatlan marad (természetesen, ahol megadott mennyiségű vízre van szükség, ott nem ezt célszerű alkalmazni). Az így felhasznált víz mennyisége a lakossági és kommunális szférában az összes felhasználás harmadára tehető, vagyis 120 millió m3. Ha ezt a vízmennyiséget (12 l/perc kifolyásról 7 l/percre tudjuk csökkenteni akkor 50 millió m3 vizet takaríthatnánk meg évente. Ennek ára 26 milliárd forint. És mekkora elektromos energia megtakarítás lehetne ez, ami CO2 kibocsátás csökkenést is jelent.

 

A technológiáról:

Nagyon egyszerűen alkalmazható, mivel itt a csapra, vagy a zuhanyrózsa elé közvetlenül felcsavarozható 2 előtétről van szó, amely olyan turbulenciát, hoz létre, vagyis a vízcseppek méretének csökkentésével teszi lehetővé a mennyiség csökkentését. Ez által marad meg az eredeti komfort érzet.

Az előtétek többféle formában és méretben készülnek, hogy a forgalomban lévő csapokra egyszerűen felszerelhetők legyenek. Az előtétek (kapszulák) úgy vannak kialakítva, hogy minden olyan – ma forgalomban lévő – csapra, csaptelepre - felszerelhetők, amelyre egyébként normál szűrő rá, vagy belecsavarható. Felszerelhetők mindenfajta zuhanyozóra, a zuhanyrózsa elé.

És az eredmény

Egy normál méretű fürdőszobai, vagy konyhai csap vízáteresztése 12 – 15 l/perc normál hálózati víznyomás mellett. Ezek a kapszulák 5;6;7;8;9 liter /perc áteresztésre készülnek.

Nos, akkor most számoljunk egy kicsit. Tételezzünk fel egy négytagú családot, akik – takarékossági okokból – minden nap zuhanyoznak (nem kádban fürödnek.) A zuhany áteresztése 12 l/perc. A zuhanyozási idő 7 perc/fő/nap. A jelenlegi vízdíjakkal számolva (Budapesten) a zuhanyozás vízköltsége - könnyen kiszámítható (10 080 l víz) – 5 556 Ft/hó. Amennyibe a zuhanyra felszerelnek egy WS7 jelű (7 l/perc átbocsátású) kapszulát, amelynek bruttó ára 1 500 Ft, a zuhanyozás vízfogyasztása 5 880 l- re csökken, ami 3 241 Ft. A megtakarítás tehát 2 315 Ft. Azt gondoljuk, ennél jobb beruházás nincs. Egy hónap alatt megtérül, és ezen túl még hoz 815 Ft-ot. (Ne feledkezzünk meg a 4 200 literrel kevesebb víz felhasználásának társadalmi hasznosságáról sem.

De számolhatunk másképpen is. Mekkora vízfogyasztás esetén, milyen gyorsan térül meg ez a beruházás. Az átfolyási tényezőket nem változtatva, nézzük meg, hogy különböző napi használati időket feltételezve milyen gyors az eszköz megtérülése.

Napi 1 perc használat esetén másfél év, de napi 15 perc esetén már mindössze egy hónap. Ez pedig még két jó zuhanyozás sincsen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 19454
Hónap: 374
Nap: 13