Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legféltettebb kincsünk : a víz

2011.08.06

 .Legféltettebb kincsünk: a vízA víz az élet nélkülözhetetlen eleme, mégis hihetetlen mostohán bánunk vele. Folyóink nagy része szennyezett és gyorsabban szivattyúzzuk ki földalatti víztartalékainkat, mint ahogy azok természetes úton újratöltődnek. 2032-re a népesség több mint fele valószínűleg "vízhiányos" körülmények között fog élni.
A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel "táplálkozik", sejtjeink, szerveink folyamatosan igénylik a kellő működéshez a folyadékot. Szervezetünk minden sejtje tartalmaz vizet, ettől maradnak a szövetek rugalmasak. Az emberi test 75 százaléka vízből áll (sőt agyunk még ennél is több, 85 százalék vizet tartalmaz), amit folyamatosan pótolni kell az ivással. Ezért is tragikus, hogy az emberiség létezésének egyik legfontosabb biztosítéka - a Föld ivóvíz-készlete - környezetünk szennyezése miatt veszélybe került.

Honnan jön a víz?
A talajvíz fontos alkotóeleme bolygónk hidrológiai körforgásának. Amikor esik, a víz egy része leszivárog a talajba, és beszívódik a föld alá, a víztartó rétegekbe. Századok során a víztartó réteg fokozatosan kibocsátja a vizet a felszínre, és végső soron a tengerbe. Ezért nemcsak az eső, hanem az alulról feltörő talajvíz is táplálja a folyókat, tavakat és patakokat. A felszín alatti vizek adják a fő utánpótlást a világ számos nagy folyójának, melyek közül jó néhány máskülönben nem folyhatna egész évben. A mocsaras területeket gyakran teljesen a talajvíz táplálja, és olyan helyeken alakulnak ki, ahol a talajvízszint állandóan a felszíni magasság fölött van. Ha túlságosan sok talajvizet használnak el, az eredményt gyakran kiszáradt folyóágyak és szárazzá vált nedves területek jelzik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 19454
Hónap: 374
Nap: 13