Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A víz védelme

2011.08.06

Vági Péter, 9.C.

A víz védelme

"A víz élet és halál, fájdalom és öröm, állandóság és változékonyság."
Az emberiség nagyon korán felismerte, hogy hogyan lehet a természeti kincseket a saját hasznára fordítani. Az esővíz hasznosítás módszere több ezer éves múltra tekint vissza.
A csapadékvíz hasznosítás jelentősége
Napjainkban a víz értéke egyre jobban növekszik. A felszíni és felszínalatti vízkészlet minősége az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott. A háztartásokban az élelmiszer minőségű ivóvíz használata az emelkedő víz- és csatornadíjak miatt 1990 óta számottevően csökkent. A településeken keletkező csapadékvizek elvezetése, befogadóba történő juttatása igen jelentős költségeket ró az önkormányzatokra és a lakosokra. Komoly feladat és költség a települések belterületén szükségessé váló új csapadékelvezető rendszerek kiépítése és a meglévő nyíltárkos csapadékelvezető csatornahálózat tisztán- és karbantartása is.
Ezen költségek csökkentése és a víz, mint környezeti érték megóvására irányul az esővíz hasznosító rendszer.
A városiasodás rohamos növekedése, a települések fejlődése egyre több tetőfelületet eredményez, sok új szilárd burkolat keletkezik, amely megváltoztatja a víz természetes útját. Így az emberi beavatkozás a természetes hidrológiai körfolyamatokba jelentősen megváltoztatta a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségét és minőségét. Az esővíz hasznosító rendszerek létesítése és üzemeltetése hozzájárul a víz, mint környezeti kincs védelméhez. Meg kell említeni, hogy az elválasztott rendszerű csatornahálózatoknál igen gyakoriak az illegális bekötések. Ez azt jelenti, hogy a szennyvízcsatorna hálózatba házilagosan - a törvények és rendeletek ellenére - bekötik a tetőfelületről összegyűjtött, egyébként igen értékes csapadékvizet. Ennek eredményeként a szennyvízcsatorna hálózat túlterhelté válik és nagyobb záporok idején gyakoriak a visszaduzzasztások, így a tisztítótelepeken súlyos gondok jelentkeznek. Ezzel kárt okoznak az ökológiai egyensúlyban, valamint a csatornahálózatot üzemeltető cégnek is. Csapadékvíz hasznosító rendszer alkalmazásakor ez a probléma nem jelentkezik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 19453
Hónap: 375
Nap: 12